Fényképek a Pálos Könyvtárról

Az 1715–1780 között épült templom- és kolostor-együttesen belül a könyvtár 1760–1770 között készült. Berendezését a bajor származású Rutschmann Antal pálos testvér tervezte, és ő vezette a pálos testvérekből álló faragó műhelyt is. A pálosok ugyanis nagyon hamar rájöttek, hogy sokkal gazdaságosabb és sokkal jobb eredményekkel jár, ha a rendnek saját faragó műhelye van. Ezért pálos barátok – laikus fráterek – kitanulták a faragást és járták az országot, díszítették a pálos templomokat . Ebben a templomban és ebben a könyvtárteremben tíz évig dolgoztak, a könyvtár 1770-ben lett kész.

Bútorzata tölgyfából készült, méhviaszos felületkezeléssel. Az olvasók munkáját megkönnyítették a szekrényekbe beépített íróasztalkák, toll- és tintatartó fiókok.

A mennyezeti kép témája az a tétel, hogy a tudományok a teológia tudományának szolgálóleányai. Az összes tudomány (a képen a filozófia, orvostudomány, geográfia, építészet, matematika, csillagászat, irodalom, költészet és muzsika) nőalak formájában van megfestve: a teológia nőalakja - jobb vállánál egy kis angyallal és az Oltáriszentséggel -, tőle balra van a filozófia (mint a közvetlen rokontudomány) ülő alakja, majd az orvostudomány és a földrajz következik; az oszlop mellett, külön tudományként áll az építészet. A matematika alakja 1966-ban egy nyári zápor következtében megsérült, leesett, mert a tetőt cserepező – és a hétvégére elvonuló – munkások fedetlenül hagyták a könyvtártermet. Helyén ma kék folt látható. Mellette van a csillagászat, majd a 3 nőalak együtt a költészet, a próza-irodalom és a muzsika: valamennyien a teológiának a szolgálóleányai.

A boltozat négy sarkában a négy nagy nyugati egyházatya attributumaikkal: Szent Jeromos (oroszlánnal), Szent Ambrus (méhkassal), Szent Ágoston (lángoló szívvel) és Nagy Szent Gergely (a Szentlélek galambjával). A képeket minden bizonnyal a templomot festő Johann Bergl és munkatársai készítették 1770 előtt. Az alsó ablakok és a bejárati ajtó felett a négy evangélista látható, Makky Mária festményei (1990/91).

A galériában a következő vezérlési lehetőségek vannak:
  • - jobbnyil, lenyíl, szóköz, görgő le: következő
  • - balnyíl, felnyíl, görgő fel: előző
  • - klikk: diavetítés mód ki/be
A bal felső sarokban levő kis ikonok:
  • - Kilépés a galériából
  • - Minden kép letöltése zip formában
  • - Feliratok ki/be
  • - Bélyeg nézet

Kattintson egy képre!